FIST Taskforce Overstappen Zakelijke Markt

Op verzoek van het Ministerie van Economische Zaken heeft het FIST een Taskforce Overstappen Zakelijke Markt ingericht. De deelnemers hebben verbeteringen gerealiseerd in het overstappen in de zakelijke markt voor telecommunicatiediensten. Er is nu ook voor zakelijke gebruikers een klantvriendelijk en efficiënt overstapproces. Net als in de consumentenmarkt, zijn in de zakelijke markt drempels voor het overstappen naar een andere aanbieder weggenomen. De verbeteringen zijn een uitvloeisel van de overeenstemming die de deelnemers begin 2015 bereikten over een plan van aanpak met zelfreguleringsmaatregelen ter verlaging van overstapdrempels in de zakelijke telecommarkt.

Met de Overstapservice Zakelijk kunnen zakelijke eindgebruikers gemakkelijk en soepel overstappen met bundels van internet, vaste telefonie en/of televisiediensten. De deelnemers aan de taskforce bieden de Overstapservice Zakelijk nu actief aan. De verwachting is dat meer aanbieders gaan volgen.

Hieronder vindt u de communicatie tussen de FIST taskforce, EZ en ACM over de verlaging van overstapdrempels in de zakelijke markt.

FIST Taskforce Overstappen Consumentenmarkt

Via zelfreguleringsafspraken uit 2008 is voor internetdiensten of pakketten met zowel internet als vaste telefonie geregeld dat de nieuwe aanbieder desgewenst de overstap voor de consument volledig verzorgt (overstapservice). Mede gelet op het groeiende marktaandeel van triple play pakketten (een pakket waarin internet, televisie en telefonie worden gecombineerd in één abonnement), waren deze afspraken aan vernieuwing toe. De aanbieders hebben inmiddels in hun Taskforce overstapdrempels afgesproken dat consumenten per 1 januari aanstaande ook voor pakketten inclusief televisiediensten gebruik kunnen maken van de overstapservice. Daarnaast is mobiele telefonie onderdeel van de overstapservice zodra mobiele telefonie in de bundel wordt aangeboden en afgenomen en de consument verzoekt om nummerbehoud. Dit betekent dat consumenten ook in een veranderende markt met steeds meer gebundelde diensten – van dual en triple tot quadplay – gemakkelijk kunnen overstappen. Dit is een mooi resultaat, waarmee Nederland vooruitloopt op de voorgestelde verordening van Eurocommissaris Kroes. Daarin is opgenomen dat de nieuwe aanbieder de overstap verzorgt, ook bij bundels.